Η ζυθοποιία στις χώρες της Ασίας

Η ζυθοποιία στις χώρες της Ασίας

Η παραγωγή μπύρας στην Ασία ξεκίνησε πριν από περίπου 6000 χρόνια. Αρχαιολογικά ευρήματα δείχνουν ότι οι Κινέζοι χωρικοί παρασκεύαζαν αλκοολούχα ποτά που είχαν υποστεί ζύμωση ήδη από το 7.000 π.Χ. σε οικογενειακή κλίμακα, με μεθόδους παρόμοιες με αυτές της αρχαίας Αιγύπτου και της Μεσοποταμίας. Χρησιμοποιούσαν  κριθάρι, κεχρί, βολβούς και δάκρυα του Ιώβ (ένα πλατύφυλλο, πολυετές φυτό που φύεται στην Ανατολική Ασία). 

Η ασιατική ζυθοποιία είναι μια ραγδαία αναπτυσσόμενη βιομηχανία: Η Ασία είναι πλέον η ήπειρος με τη μεγαλύτερη παραγωγή μπύρας από το 2009, με την Κίνα να είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός μπύρας στον κόσμο ήδη από το 2001! 

Το 2013, οι κορυφαίες ασιατικές χώρες παραγωγής μπύρας ήταν η Κίνα (46,5 εκατομμύρια χιλιόλιτρα), η Ιαπωνία (5,5 εκατομμύρια χιλιόλιτρα), το Βιετνάμ (3,1 εκατομμύρια χιλιόλιτρα), Ταϊλάνδη (2,3 εκατομμύρια χιλιόλιτρα), Νότια Κορέα (2 εκατομμύρια χιλιόλιτρα) και Ινδία (1,9 εκατομμύρια χιλιόλιτρα).

 

Η μπύρα στην Κίνα

Η μπύρα στην Κίνα έγινε εξαιρετικά δημοφιλής τον περασμένο αιώνα, εξαιτίας της δημοτικότητας των τοπικών αλλά και των εισαγόμενων μπυρών. Ενώ οι περισσότερες κινέζικες μπύρες είναι pale lagers, υπάρχουν και άλλες, όπως η σίτου και IPA μπύρα Tsingtao.

Η μπύρα στην αρχαία Κίνα έπαιζε σημαντικό ρόλο στη λατρεία των προγόνων, την κηδεία και άλλες τελετουργίες κατά τις δυναστείες των Xia, Shang και Zhou. Ωστόσο, μετά τη δυναστεία των Han, η κινεζική μπύρα έσβησε από την εξέχουσα θέση υπέρ του huangjiu, ενός αλκοολούχου ποτού που παράγεται από τη ζύμωση ρυζιού ή κεχριού, κάτι που παρέμεινε έτσι για τις επόμενες δύο χιλιετίες.

Η μοντέρνα ζυθοποιία εισήχθη στην Κίνα τέλη του 19ου αιώνα, όταν Πολωνοί ζυθοποιοί ίδρυσαν το πρώτο ζυθοποιείο στο Harbin, ενώ Γερμανοί ακολούθησαν το 1903 με την ίδρυση της γνωστής ζυθοποιίας Tsingtao.

 

Η μπύρα στην Ιαπωνία

Η μπύρα στην Ιαπωνία προέρχεται κυρίως από τις τέσσερις μεγάλες ζυθοποιίες της χώρας, την Asahi, την Kirin, τη Sapporo και την Suntory. Η μπύρα είναι εξαιρετικά δημοφιλής, πολύ μπροστά από την κατανάλωση σάκε. 

H μπύρα πιστεύεται ότι εισήχθη για πρώτη φορά στην Ιαπωνία τον 17ο αιώνα κατά την περίοδο  Edo από Ολλανδούς εμπόρους. Ωστόσο, η μπύρα έγινε ευρέως διαθέσιμη από τα τέλη του 19ου αιώνα, με την υπογραφή της Συνθήκης της Kanagawa το 1854 που άνοιξε το εξωτερικό εμπόριο.

Η ζυθοποιία, που θα γινόταν μετέπειτα ως Kirin Brewery Company, ξεκίνησε στη Γιοκοχάμα στα τέλη του 1869 ως Ζυθοποιία Spring Valley, μια ιδιωτική επιχείρηση που ιδρύθηκε από τον Νορβηγο-Αμερικανό, William Copeland. Η Ζυθοποιία Sapporo ιδρύθηκε το 1876 ως μέρος ενός σχεδίου ανάπτυξης της κυβέρνησης. Η Asahi Breweries ξεκίνησε ως Osaka Beer Brewing Company το 1889 και έβγαλε στην κυκλοφορία την Asahi Beer το 1892.

 

Η μπύρα στη Σιγκαπούρη

Η τοπική βιομηχανία μπύρας στη Σιγκαπούρη ξεκίνησε στις αρχές της δεκαετίας του 1930 με τη δημιουργία της Malayan Breweries Limited (MBL) το 1931 (η οποία συνέχισε να παράγει την Tiger Beer) και αργότερα την Archipelago Brewery το 1933 (η οποία συνέχισε να παράγει Anchor Beer). Οι πιο δημοφιλείς εγχώριες μάρκες μπύρας στη Σιγκαπούρη είναι η Tiger Beer και η Anchor. Η Heineken Asia Pacific, πρώην Asia Pacific Breweries (APB) παρασκευάζει επίσης την μπύρα Heineken Lager, ενώ η Carlsberg είναι επίσης δημοφιλής σε όλο το νησί. 

 

Η μπύρα στην Ταϊλάνδη 

Η παρασκευή μπύρας στην Ταϊλάνδη ξεκίνησε το 1933 με τη χορήγηση άδειας ζυθοποιίας στον 57χρονο Phraya Bhirom Bhakdi, γεννημένος ως Boon Rawd Sreshthaputra. Η εταιρεία του, η Boon Rawd Brewery, παράγει την παλαιότερη και πιο γνωστή lager της Ταϊλάνδης, τη Singha. Singha είναι ένα ασιατικό λιοντάρι στους Ινδουιστικούς και στους Ταϊλανδέζικους παραδοσιακούς μύθους. Επιλέχθηκε γιατί στην Ταϊλάνδη είναι ένα πασίγνωστο κι εύκολα αναγνωρίσιμο σύμβολο.  Στο λαιμό του μπουκαλιού απεικονίζεται ο Ινδουιστικός ημίθεος Garuda ως ένδειξη της βασιλικής έγκρισης της ζυθοποιίας Boonrawd που της απονεμήθηκε στις 25 Οκτωβρίου του 1939 από τον τότε αντιβασιλέα του Σιάμ για τη μακροχρόνια καλή της φήμη και ποιότητα. Η Boon Rawd είναι η μοναδική ζυθοποιία της Ταϊλάνδης που κατέχει αυτή την έγκριση. 

 

Η μπύρα στην Ινδία

Στην Ινδία, η παραδοσιακή μπύρα παρασκευάζεται από ρύζι ή κεχρί εδώ και χιλιάδες χρόνια. Η sura είναι το πρώτο γνωστό ποτό σαν μπύρα στην Ινδία και αναφέρεται στα Βεδικά κείμενα ως αγαπημένο ποτό του θεού Indra. Η μπύρα ευρωπαϊκού τύπου εισήχθη στην Ινδία από την Αγγλία γυρω στο 1716 και η πρώτη ζυθοποιία στην Ινδία, η Ζυθοποιία Kasauli, ιδρύθηκε το 1830. Παρήγαγαν την πρώτη ινδική μπύρας, την Lion, διαθέσιμη ακόμη και σήμερα. Οι πιο δημοφιλείς μπύρες στην Ινδία όμως είναι αυτές με υψηλό ποσοστό αλκοόλης.

 

Δες εδώ την γκάμα με τις μπύρες μας!

 

 

Το καλάθι σας είναι άδειο

To ethnicfoods.gr χρησιμοποιεί Cookies!

Χρησιμοποιούμε cookies, για να σου προσφέρουμε προσωποποιημένη εμπειρία περιήγησης. Κάνε «κλικ» στο κουμπί «Αποδοχή Όλων» και βοήθησέ μας να προσαρμόσουμε τις προτάσεις μας αποκλειστικά στο περιεχόμενο που σε ενδιαφέρει. Εναλλακτικά κλίκαρε αυτά που θες και πάτα «Αποδοχή Επιλεγμένων»!

To ethnicfoods.gr χρησιμοποιεί Cookies!
Powered by NETMECHANICS