Το Φεστιβάλ Βάρκας του Δράκου
Το Φεστιβάλ Βάρκας του Δράκου είναι ένα από τα τέσσερα κορυφαία παραδοσιακά κινέζικα φεστιβάλ, μαζί με το πιο γνωστό Ανοιξιάτικο Φεστιβάλ (την Κινεζική Σεληνιακή Πρωτοχρονιά), την Ημέρα Καθαριότητας Τάφων (όπου είναι μια ημέρα μνήμης και γιορτής των νεκρών) και το Μεσο–Φθινοπωρινό Φεστιβάλ (που συμβολίζει την επανένωση των ατόμων με την πανσέληνο)!
Ονομάζεται Duanwu Jie στα Μανδαρινικά και Tuen Ng στα Καντονέζικα, και είναι γνωστό κι ως Φεστιβάλ Ντάμπλινγκ καθώς η κατανάλωση zongzi (ντάμπλινγκ από κολλώδες ρύζι) είναι ένα από τα παραδοσιακά έθιμα του φεστιβάλ. Άλλες ονομασίες που συναντάμε είναι Longzhou Jie 龙舟节 (γιορτή βάρκας δράκου), επειδή μία από τις κύριες δραστηριότητες κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ είναι οι αγώνες με βάρκες η πρύμνη των οποίων είναι σε σχήμα παραδοσιακού κινέζικου δράκου και Φεστιβάλ Διπλού Πέντε καθώς πέφτει την πέμπτη ημέρα της πέμπτης σελήνης!
Τα zongzi
Φέτος, το Φεστιβάλ Βάρκας του Δράκου γιορτάζεται στις 3 Ιουνίου, κατά το Γρηγοριανό ημερολόγιο.
Τι τρώνε όμως κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ της Βάρκας του Δράκου;
Zongzi 粽子: Ντάμπλινγκ από κολλώδες ρύζι, τυλιγμένο σε φύλλα μπαμπού, με ποικίλη γέμιση και διαφορετικά σχήματα, ανάλογα με την περιοχή! Στην βόρεια Κίνα τα συναντάμε με γλυκιά γέμιση, όπως με γλυκιά πάστα κόκκινου φασολιού ή αποξηραμένα φρούτα, κ.α., ενώ στην νότια Κίνα τα προτιμούν με γέμιση από κρέας ή θαλασσινά.
Dagao 打糕: H Βορειοκορεάτικη μειονότητα που ζει στην βορειοανατολική επαρχία της Κίνας Jilin γιορτάζει το Φεστιβάλ με μικρά κέικ από κολλώδες ρύζι και λεβιθόχορτο, γαρνιρισμένα με ζάχαρη ή μέλι.
Mianshanzi 面扇子: Εντυπωσιακό παραδοσιακό πιάτο από αλεύρι σίτου σε σχήμα βεντάλιας της βορειοδυτικής επαρχίας Gansu. Αποτελούνται από πέντε πολύχρωμα στρώματα, με κάθε στρώμα να πασπαλίζεται με πιπεριά σε σκόνη.
Jiandui 煎䭔: Γλυκιές τηγανητές μπάλες από αλεύρι σιταριού και ρυζιού που την ημέρα του Φεστιβάλ Βάρκας του Δράκου δε λείπουν από κανένα γιορτινό τραπέζι στην επαρχία Fujian!
Xέλι 鰻: Τα χέλια έχουν την τιμητική τους στο Wuhan, πιθανότατα επειδή είναι στην εποχή τους κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ. Είναι λιπαρά και τρυφερά και πλούσια σε θρεπτικά συστατικά
Λεπτές κρέπες: Το Wenzhou γιορτάζει το φεστιβάλ με λεπτές κρέπες από ραφιναρισμένο λευκό αλεύρι σίτου τηγανισμένες σ’ ένα επίπεδο τηγάνι. Όταν η κρέπα γίνει πολύ λεπτή και ημιδιάφανή, σαν μετάξι όπως το περιγράφουν οι ντόπιοι, είναι έτοιμη και γεμίζεται με φύτρες φασολιών, πράσο, ψιλοκομμένο κρέας, μανιτάρια και τυλίγεται σε ρολό
Βραστά αυγά με τσάι: Στην κεντρική περιοχή της Κίνας Nanchang τα αβγά με άρωμα τσαγιού είναι ο αγαπημένο έδεσμα του Φεστιβάλ. Βράζουν αρχικά τα αυγά και τα σπάνε ελαφρά Στη συνέχεια βάζουν τα σπασμένα αυγά να βράσουν ξανά σε τσάι. Τα τσόφλια των βρασμένων αυγών στη συνέχεια βάφονται κόκκινα, τοποθετούνται σε πολύχρωμες διχτυωτές τσάντες και κρέμονται στο λαιμό των παιδιών για καλή τύχη.
Αυγά με σκόρδο: Αβγά με άρωμα σκόρδου είναι το παραδοσιακό πιάτο του Φεστιβάλ Βάρκας του Δράκου των επαρχιών Henan και Zhejiang. Τα αυγά μαγειρεύονται στον ατμό με σκόρδο και στη συνέχεια μοιράζονται στις οικογένειες ως πρωινό. Η κατανάλωση αυγών με σκόρδο πιστεύεται ότι προάγει την υγεία!