To Μεσο-Φθινοπωρινό Φεστιβάλ
Το Μεσο-Φθινοπωρινό Φεστιβάλ, Zhongqiu Jie (中秋节) στα κινέζικα, είναι ένα από τα σημαντικότερα παραδοσιακά φεστιβάλ στην Κίνα. Είναι γνωστό και ως γιορτή του Φεγγαριού ή γιορτή Mooncake και θεωρείται μια από τις πιο σημαντικές γιορτές στον κινεζικό πολιτισμό, όπως είναι και ο εορτασμός τους κινεζικού νέου έτους. Παρόμοιες γιορτές υπάρχουν και στην Ιαπωνία (Tsukimi), στην Κορέα (Chuseok), στο Βιετνάμ (Tết Trung Thu) και σε άλλες χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Η ιστορία του Φεστιβάλ χρονολογείται πάνω από 3.000 χρόνια. Το φεστιβάλ πραγματοποιείται τη 15η ημέρα του 8ου μήνα του κινεζικού σεληνιακού ημερολογίου σε νύχτα με πανσέληνο, που αντιστοιχεί στα μέσα Σεπτεμβρίου έως τις αρχές Οκτωβρίου του Γρηγοριανού ημερολογίου. Την ημέρα αυτή, οι Κινέζοι πιστεύουν ότι η Σελήνη είναι στο πιο φωτεινό και πλήρες μέγεθός της, που συμπίπτει με την εποχή της συγκομιδής. Τα φαγητά της συγκομιδής έχουν την τιμητική τους κατά τη διάρκεια της εορταστικής περιόδου αλλά με την πάροδο των χρόνων, το φεστιβάλ έχει εμποτιστεί με περισσότερα νοήματα, όπως οικογενειακές συγκεντρώσεις και προσευχές για καλή υγεία και ευτυχία.
Τι τρώνε όμως κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ και τι συμβολίζει το κάθε πιάτο;
Τα Mooncakes είναι το φαγητό που καταναλώνεται ευρέως: ένα παραδοσιακό κινέζικο προϊόν ζύμης που συνήθως γεμίζουν με πάστα γλυκού φασολιού, με κρόκο αυγού, με κρέας ή πάστα από σπόρους λωτού. Άλλα φαγητά που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ είναι όλα τα τρόφιμα που βρίσκονται σε πληθώρα την εποχή αυτή: τα καβούρια, οι κολοκύθες, τα πόμελο (φράπα) και τα σταφύλια.
1. MOONCAKES (月饼, YUÈBǏNG): Συμβολίζουν λόγω σχήματος το φεγγάρι και την οικογενειακή ενότητα. Οι Κινέζοι βλέπουν τη στρογγυλότητα των mooncakes ως σύμβολο επανένωσης και ευτυχίας.
2. ΠΑΠΙΑ (鸭子, YĀZI): Η κατανάλωση πάπιας το φθινόπωρο έχει οφέλη για την υγεία σύμφωνα με την παραδοσιακή κινεζική ιατρική. Τρέφει το σώμα σας για να καταπολεμήσει την ξηρότητα που προκαλεί το κρύο του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ένα από τα πιο δημοφιλή πιάτα πάπιας για αυτό το σκοπό είναι μια σούπα taro και πάπια.
3. ΦΡΑΠΑ (柚子, YÒUZI): Τα φράπα συλλέγονται το φθινόπωρο και αντιπροσωπεύουν ευλογίες για παιδιά και εγγόνια.
4. BUFFALO NUT (菱角, LÍNGJIǍO): Το βουβαλίσιο καρύδι. Φαίνεται λίγο σκοτεινό λόγω εμφάνισης, αλλά οι άνθρωποι τα τρώνε με την ελπίδα ότι τα παιδιά τους θα είναι έξυπνα και μοναδικά.
5. ΚΑΡΥΔΙΑ (核桃, HÉTÁO) & ΦΥΣΤΙΚΙΑ (花生, HUĀSHĒNG): Τα καρύδια και τα φιστίκια έχουν στρογγυλή και ευοίωνη εμφάνιση, αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι οι Κινέζοι λατρεύουν να τσιμπολογούν ξηρούς καρπούς και σπόρους κατά τη διάρκεια των οικογενειακών συγκεντρώσεων.
6. ΕΝΤΑΜΑΜΕ (毛豆荚, MÁODÒUJIÁ) KAI ΜΙΚΡΑ ΤΑΡΟ (芋艿, YÙNǍI) : Κυρίως στη νότια κινεζική παράδοση, τα ενταμάμε και τα τάρο βράζονται και τρώγονται σαν σνακ. Το "Taro" στην τοπική νότια διάλεκτο ακούγεται σαν "ο ερχομός της καλής τύχης". Το ενταμάμε ακούγεται σαν "έπαινος" και "καλά νέα".
7. ΤΡΙΧΩΤΟ ΚΑΒΟΥΡΙ (螃蟹, PÁNGXIÈ): Το φθινόπωρο είναι η καλύτερη εποχή για να φάτε καβούρι. Είναι η εποχή που είναι σαρκώδη και γεμάτα αυγοτάραχο που πολλοί δεν χορταίνουν!
8. ΡΙΖΑ ΛΩΤΟΥ (莲藕, LIÁN’ǑU): Η ρίζα του λωτού είναι γεμάτη από ευοίωνους συμβολισμούς στο όνομα, το σχήμα και την υφή του. Το κινέζικο όνομά του, 莲藕, σημαίνει «μαζί» (连, lián) και «ζεύγος» (偶, ǒu).
9. ΑΧΛΑΔΙ(梨, LÍ): Οι άνθρωποι τρώνε αχλάδια για να αντιστρέψουν ή να αποφύγουν ακούσιες αποχωρήσεις και χωρισμούς. Το να μοιράζεστε ένα mooncake είναι εντάξει, αλλά ποτέ δεν μπορείτε να μοιραστείτε ένα αχλάδι!
10. ΑΛΚΟΟΛ (美酒, MĚIJIǓ): Κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ, το παραδοσιακό είναι το κρασί με ανθό όσμανθου, όταν τα άνθη του όσμανθου είναι σε πλήρη άνθιση. Η κατανάλωση κρασιού που έχει υποστεί ζύμωση με ανθό όσμανθου έχει μακρά ιστορία στην Κίνα. Το λουλούδι φημίζεται για το ιδιαίτερο άρωμά του - οι Ασιάτες το λατρεύουν σε επιδόρπια, γλυκά, ακόμη και σε προϊόντα ομορφιάς. Η κατανάλωση του κρασιού σημαίνει οικογενειακές συγκεντρώσεις και ευτυχισμένη ζωή.